Thursday, May 22, 2008

*Βιοποικιλότητα και Γεωργία 2008 *

Διεθνής Ημέρας Βιοποικιλότητας 2008

H Team for the World o Όμιλος Σερρών για UNESCO,ο Δήμος Εμμανουήλ Παπά, η Αστροπύλη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών, η Οικολογική Κίνηση Σερρών, η Κοινότητα Άνω Βροντού, η Π.Ε.ΠΡΑΞΙΣ, συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνής Ημέρας Βιοποικιλότητας 2008
Το θέμα της χρονιάς είναι *Βιοποικιλότητα και Γεωργία*

Στο πέρασμα του χρόνου ανθρώπινοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν και προσαρμόστηκαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ανακαλύπτοντας, αξιοποιώντας και τροποποιώντας ετερογενείς βιολογικούς πόρους. Πολλές περιοχές του πλανήτη, και κατ' επέκταση η βιοποικιλότητα που τις χαρακτηρίζει, που σήμερα φαίνονται "φυσικές" έχουν διαμορφωθεί υπό την -επίδραση μακροχρόνιων ανθρωπογενών επεμβάσεων (εγκατάσταση ανθρώπινων πληθυσμών, γεωργοκτηνοτροφικές εφαρμογές, εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικών πόρων κ.ά.).
Προσεγγίζοντας τη βιοποικιλότητα, διακρίνουμε τέσσερα επίπεδα μελέτης της - γονίδια, είδη, οικοσυστήματα και πολιτισμοί - που περιγράφουν και αναλύουν διαφορετικές, αν και αλληλοεξαρτώμενες, πλευρές των ζωντανών συστημάτων.
Οι φορείς συμμετέχουν με:
-Προκήρυξη Πανελληνίου διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα την *Βιοποικιλότητα της Λίμνης Κερκίνης*
-Έκθεση για την βιοποικιλότητα της Λίμνης Κερκίνης.
-Παρουσίαση του τελευταίου ζεύγους Χρυσαετου στο Μπέλλες ,της Βίδρας, και Λεβάντας. Από την πρωτοβουλία της κοινότητας Αχλαδοχωρίου.
-Την βιοποικιλότητα της Ανω Βροντου.
-Τα άγρια άλογα του Μενοικίου
-Την προτεινόμενη ως μακροβιότερο δένδρο την ελιά.
-Αι συντονίστριες Δήμητρα Τσακιρη ,Λίντα Μπάλτσου ,οι δυο εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ Amir Abdelhalim από την Αίγυπτο και Cecilia Halldin από την Σουηδία θα πραγματοποιήσουν ημίωρη εκπομπή στο τοπικό Ραδιοφωνικό σταθμό Rodon Fm και θα παρουσιάσουν την καμπάνια του έτους στο Web Radio του UN.

-Επίσης θα δημιουργήσουν σε YouTube την ζωή της λίμνης Κερκινης ,και τον χρυσαετό του Μπέλες στους πρόποδες της Λίμνης .
Το 2003 η ΠΡΑΞΙΣ , στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει η κάθε περιοχή της , τα πουλιά που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στις περιοχές που χρόνια είχαν παρουσία ανταποκρίθηκε και παρουσίασε το ζευγάρι του χρυσαετου του Μπέλες.

Η Λίμνη Κερκίνη εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας της βιοποικιλοτητας της τα δε τέσσερα προαναφερθέντα είδη ανήκουν στην Βιοποικιλότητα του Νομού Σερρών και επανειλημμένα με την προτροπή των υπεύθυνων των περιοχών και φορέων του Νομού έχουν προτρέψει τους φορείς για να πάρουν μέτρα για την προστασίας τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10-13.π.μ στην πλατεία Ελευθερίας. Το απόγευμα θα μεταφερθεί στην πλατεία του Ν Σουλίου.

Η Ημέρα θα κλείσει με την συναυλία της Μελίνα Ασλανίδου και Ραλλία Χρηστίδου που θα πραγματοποιήσει ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Χρυσού με την υποστήριξη του Δ Εμμανουηλ Παπα

Ο Όμιλος θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την ημέρα που πραγματοποιείται στην Βόννη στο Work table των NGO όπου συμμετέχουν όλες οι μεγάλες οργανώσεις του κόσμου στις οποίες από το 2003 είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου CountDow-2010-Save Biodiversity της EU και του IUCN .

No comments: