Sunday, May 07, 2006

Παρουσίαση του φορέα

Σύντομη Παρουσίαση

Η « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία-μη κυβερνητική οργάνωση στον τομέα του περιβάλλοντος και της προώθησης της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, της οποίας η δραστηριότητα ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2004 και φιλοδοξεί να αναπτυχθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς..

Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ηδη πριν από την επίσημη ίδρυση της το Δεκέμβριο 2005 , σαράντα τέσσερις Εθνικές Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Επιτροπές από την Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Αμερική, δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην οργάνωση και υπέδειξαν τους εκπροσώπους τους . Σήμερα, οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν τα πρώτα θεσμικά μέλη της οργάνωσης βάση του Καταστατικού της.

Η « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο ΜΚΟ της ΥΔΑΣ 4 με αριθμό μητρώου 412 κι έχει έδρα στην Αθήνα, Ναυάρχου Αποστόλη 1.

Οι δραστηριότητες και οι σκοποί της « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » έχουν παρουσιασθεί σε μία σειρά fora στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Τον Αύγουστο 2005 το « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » συμμετείχε στις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Αθλητισμό και το Περιβάλλον που διοργανώθηκε στο Aichi της Ιαπωνίας, ενώ το Νοέμβριο 2005 συμμετείχε με παρουσίαση στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το περιβάλλον, στο Ναϊρόμπι.

Με αφορμή την παραπάνω εκδήλωση, ξεκίνησε μία συνεργασία με την οργάνωση νέων “KIBERA COMMUNITY YOUTH PROGRAMME”(registered under the Ministry of Gender, Culture and Social Services Ref: DSS/NP/5/4/VOL.IV/2002/217), η οποία έχει την έδρα της στη μεγαλύτερη «τενεκεδούπολη» της Αφρικής, την Kibera έξω από το Ναϊρόμπι.

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η υποστήριξη της οργάνωσης στην εκπαίδευσης των νέων της περιοχής, την παροχή συμβουλών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα στην οργάνωση αυτή προκειμένου να ανταπεξέλθει στη διατήρηση των δραστηριοτήτων της. Σε συνεργασία δε με τον Ομιλο UNESCO Σερρών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής
ενός χρηματικού ποσού το οποίο θα διατεθεί -πιθανώς μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι- για τους σκοπούς της προαναφερθείσας οργάνωσης.

Ακόμη, σε διεθνές επίπεδο έχει εγκαθιδρυθεί συνεργασία με την οργάνωση Green Belt Movement international την οποία έχει ιδρύσει η Νομπελίστ Ειρήνης 2004 καθηγήτρια Wangari Maathai.

Η «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » πρόσφατα έχει αναπτύξει προγράμματα με αθλητικές ομοσπονδίες σε εθνικό επίπεδο ( Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ) αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ( Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας ) προκειμένου να προωθήσει τη σχέση αθλητισμού και περιβάλλοντος.

Επίσης, η « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » συμμετέχει στις παγκόσμιες εκστρατείες των Ηνωμένων Εθνών α) για τη δεκαετία του νερού και β) για τη δεκαετία για την εκπαίδευση βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ έχει λάβει την άδεια να χρησιμοποιεί τα σχετικά λογότυπα προκειμένου να προωθήσει ανάλογες δράσεις και με τρίτους φορείς.

Εντος του 2006 η « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » πρόκειται να ολοκληρώσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με σχολεία του νομού Αττικής και πάνω σε θέματα ανακύκλωσης και διατήρησης / προστασίας των φυσικών πόρων.

Τα μέλη, οι υποστηρικτές και το τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της « ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ » , καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικο-οικονομικών τομέων, με εφαρμογή σε εθνικά και διεθνή έργα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος , αντλώντας μεγάη εμπειρία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας .

Η δυνατότητα συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Εθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. αναφέρεται σαφώς στο καταστατικό της οργάνωσης

Β. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης συγκροτούν βάση του Καταστατικού οι κάτωθι :

Γεώργιος Καζαντζόπουλος,Πρόεδρος

Ο κύριος Καζαντζόπουλος είναι σήμερα Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ διατέλεσε μέχρι τις αρχές του 2005, Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Αικατερίνη Εμμανουηλίδου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος

Η κυρία Εμμανουηλίδου, είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Σερρών, ενώ συμμετέχει ενεργά στο Δ.Σ. πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων.

Χαράλαμπος Καλλής, Γενικός Γραμματέας

Ο κύριος Καλλής διατέλεσε διευθυντικό στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ενώ σήμερα είναι στέλεχος διεθνούς ομίλου εταιρειών με βάση την Ελλάδα

Γεώργιος Νάκος, Ταμίας

Ο κύριος Νάκος είναι στέλεχος της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Λίζα Παπαδογεωργάκη, Μέλος

Η κυρία Παπαδογεωργάκη είναι σύμβουλος επικοινωνίας ενώ διετέλεσε στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

2-Λόγω του νεοσυσταθέντος της οργάνωσης δεν έχει ακόμη έμμισθο προσωπικό. Παρ’όλα αυτά ήδη παρέχουν τις υπηρεσίες τους πολλοί επαγγελματίες κι επιστήμονες σε εθελοντική βάση.

ΑΘΗΝΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2006

No comments: