Friday, November 04, 2016

Το πρόγραμμα «Αστα να τρέξουν ξάνα» και στον 34ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣΤο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που σταματήσαμε να φοράμε γιατί να πεταχτεί; Μπορεί να... ξαναχρησιμοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται σε καλή και αξιοπρεπή κατάσταση!  Τα ζευγάρια που βρίσκονται ξεχασμένα σε κάποιο κουτί ή σε κάποιο ράφι στο σπίτι θα επαναχρησιμοποιηθούν από συνανθρώπους μας, οι οποίοι τα χρειάζονται όχι μόνο για να αθληθούν, αλλά και στην καθημερινότητά τους.
Είναι περιττό να παρουσιάσουμε τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής και της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, πάνω από εξήντα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν «προσωρινά» σε λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες δομές φιλοξενίας. 
 
Ταυτόχρονα, σε δεκάδες δήμους της χώρας μας λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία και ιματιοθήκες από τα οποία συνάνθρωποί μας και τα παιδιά τους που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, προμηθεύονται βασικά είδη ανάγκης. 
 
Μια από τις πλέον κύριες ανάγκες αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αποδεκτών είναι τα παπούτσια.
 
Για τέταρτη  χρονιά η «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο – Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, την Οργανωτική Επιτροπή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, διοργανώνουν το εθελοντικό πρόγραμμα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης αθλητικών παπουτσιών «Αστα να τρέξουν ξανά». Το δρομικό κοινό έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία του υιοθετώντας την κοινή προσπάθεια. 
 
Δεν έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα να αγοράσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, όμως όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην άθληση. 
 
Μέχρι στιγμής 4000 ζευγάρια παπούτσια βρίσκονται ξανά στους δρόμους και στους χώρους άθλησης.   Το πρόγραμμα “Άστα να τρέξουν ξανά» έχει ενταχθεί και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
 
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, η μεγάλη αθλητική γιορτή, έχει βαθύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και όλοι ενώνονται στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συνδρομή σας είναι απαραίτητη. Φέρτε τα παπούτσια σας (αθλητικά, παιδικά κι ενηλίκων) κατά τη διάρκεια της Ergo Marathon EXPO και αφήστε τα στους κατάλληλα σηματοδοτημένους κάδους. 
 
Μετά τη συγκέντρωση των παπουτσιών η Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο, με τους εθελοντές της θα προβεί στη διαλογή των ζευγαριών των αθλητικών παπουτσιών που είναι σε καλή κατάσταση και θα τα προωθήσει σε κοινωνικές δομές δήμων , σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. 
 
Η Κατερίνα Εμμανουηλίου, εκτελεστική αντιπροέδρος, της Ινστιτούτο ομάδα  για τον κόσμο δήλωσε για την ενέργεια: "Το "Αστα να τρέξουν ξανά" ξεκίνησε μέσα από την θερμή του υποστήριξη από τον Μαραθώνιο Αθήνας. Και φέτος, είμαστε βέβαιοι ότι οι συμμετέχοντες θα συμβάλλουν με τον απλό αυτό τρόπο στην ανακούφιση κάποιων συνανθρώπων μας που αδυνατούν να εξασφαλίσουν κάτι τόσο βασικό όπως ένα ζευγάρι παπούτσια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την περιβαλλοντική διάσταση της κίνησης αυτής, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χρησιμοποιημένων παπουτσιών  δεν θα καταλήξει στους χώρους υγειονομικής ταφής» 
 
Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα «Άστα να τρέξουν Ξανά» 


No comments: