Monday, December 14, 2009

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Οι συγκροτημένες και μεθοδικές προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων ετών του ΣΕΓΑΣ και των συντελεστών των περιβαλλοντικών προγραμμάτων ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 2004+ και της εταιρείας συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης GLOBAL CHALLENGES, με την υποστήριξη των Coca-Cola Hellas και Coca Cola 3E, βρήκαν φέτος μία πρόσθετη διεθνή αναγνώριση.

Στο διάστημα των τεσσάρων αυτών ετών (2006-2009) αντισταθμίστηκαν πάνω από 1000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και προωθήθηκαν προς ανακύκλωση περισσότεροι από τρείς τόνοι καθαρού πλαστικού, κάνοντας τον Μαραθώνιο Αθηνών τον πιο φιλικό προς το κλίμα του πλανήτη Μαραθώνιο στον κόσμο.

Η μη κυβερνητική οργάνωσή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , απεύθυνε αίτηση στο Πρόγραμμα Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συμπεριληφθεί το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ στο παγκόσμιο δίκτυο των κλιματικά ουδέτερων φορέων.
Μετά από σχετική αξιολόγηση, η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών αποδέχθηκε την πρωτοβουλία αυτή ως την πρώτη Ελληνική προσπάθεια που εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο UNITED NATIONS CLIMATE NEUTRAL NETWORK.

Αυτή είναι μία σημαντική επιτυχία διότι ουσιαστικά εντάσσει τις καινοτομίες του περιβαλλοντικού προγράμματος του Μαραθωνίου ανάμεσα στα 180 διεθνή προγράμματα με στόχο την προστασία του κλίματος.

Το δίκτυο αυτό ιδρύθηκε το Φεβρουάριο 2008 από το Πρόγραμμα Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να προωθήσει δράσεις κλιματικής ουδετερότητας τοπικά, περιφερειακά και διεθνή καθώς και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Βασισμένο σε ένα διαδραστικό διαδικτυακό τόπο παρέχει στα μέλη του τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για την κλιματική ουδετερότητα, προσδίδοντας προβολή και εμπνέοντας άλλους φορείς κι άτομα.
Λειτουργεί ως ένα δίκτυο για την ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικών εμπειριών, καθιστώντας προσβάσιμες σε όλους τις βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με την κλιματική ουδετερότητα.
Τα μέλη στο δίκτυο αυτό επιλέγονται μεταξύ κρατών, επιχειρήσεων και οργανώσεων που έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένο έργο και στρατηγική για τη μείωση των επιπτώσεων της δραστηριότητας τους στο περιβάλλον και για τη συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των μελών του δικτύου συγκαταλέγονται χώρες όπως η Νορβηγία,η Πορτογαλία και η Νέα Ζηλανδία, πόλεις όπως η Κοπενχάγη, το Βανκούβερ, το Σύδνευ, εταιρείες όπως η DELL, DEUTCHE BANK, TOYOTA αλλά κι οργανώσεις όπως η Σύμβαση της Βασιλείας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2010, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Sochi 2014

Η επιβράβευση της προσπάθειας του ΣΕΓΑΣ και των συνεργατών του ώστε ο Κλασσικός Μαραθώνιος Αθηνών να αποκτήσει σημαντικά φιλικά προς το περιβάλλον και το κλίμα χαρακτηριστικά, έχει κι ένα συμβολικό χαρακτήρα .
Αφενός ως προς τη χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται η επιλογή και συμπίπτει με την διεξαγωγή της σημαντικής για το παγκόσμιο κλίμα Διάσκεψης της Κοπενχάγης κι αφετέρου ως προς το γεγονός ότι ο επόμενος επετειακός Μαραθώνιος θα έχει κι ακόμα μία διεθνή καταξίωση κι αναγνώριση που θα συμβάλλει στην εμπέδωση του παγκόσμιου χαρακτήρα του τόσο για τους συμμετέχοντες που ελπίζουμε να έχουν τη δυνατότητα και το 2010 να συμβάλουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα όσο και στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα για την οποία η σύνδεση του αθλητισμού με το περιβάλλον αποτελεί μία σταθερή κι αυξανόμενη ανάγκη.

Θεωρούμε ότι αυτή η καταγραφή της προσπάθειάς στο σημαντικό αυτό παγκόσμιο δίκτυο αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να προβληθούν τα μηνύματα της προς το ευρύτερο κοινό.

Η κοινή πορεία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια προκειμένου ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΩΝ να προσλάβει εκτός των αθλητικών και πολιτιστικών μοναδικών χαρακτηριστικών του και φιλικές προς το περιβάλλον αξίες, απέδωσε καρπούς, δημιούργησε τη δική της ιστορία και μας προτρέπει να προωθήσουμε τις αρχές της σύνδεσης των αθλητικών διοργανώσεων με την προστασία του περιβάλλοντος μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

Οι συντελεστές της δεσμεύονται να προβούν σε συντονισμένες δράσεις προώθησης των προγραμμάτων αυτών στους κοινωνικούς και λοιπούς εταίρους του ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ, δράσεις όπως η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου αθλητικών και κοινωνικών διοργανώσεων που θα λαμβάνουν πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος, αρχίζοντας από τις διοργανώσεις Μαραθωνίων ανά τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα


http://www.unep.org/climateneutral/Default.aspx?tabid=939

No comments: