Monday, November 12, 2012

Πράσινος» ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος 2012


«Πράσινος» αγώνας

Στον Κλασικό Μαραθώνιο, ο αθλητισμός και η ιστορία συναντάει το... οικολογικό κίνημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, αντισταθμίστηκαν πάνω από 1.400 τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα και προωθήθηκαν προς ανακύκλωση περισσότεροι από τρεις τόνοι καθαρού πλαστικού, αναδεικνύοντας τον Μαραθώνιο Αθηνών σε έναν από τους πιο «πράσινους» Μαραθωνίους του κόσμου.
Μπορεί οι ρίζες του αγωνίσματος να χάνονται στην ιστορία, στη σημερινή εποχή όμως, οι συμβολισμοί της κατορθώματος του Αθηναίου οπλίτη είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ. Ετσι, ο Φειδιππίδης ή ο Ευκλής ή ο Θέρσιππος θα... μεταφέρει ανά τους αιώνες τα ιδανικά ενός σπουδαίου διεθνούς αγωνιστικού θεσμού με ιστορική αξία, ανεκτίμητη.

 Ολο το αρθρο

Ενα επίκαιρο «νενικήκαμεν»

Η Ελλάς στέλνει ηχηρό μήνυμα με τον 30ό Κλασικό Μαραθώνιο
Συνολικά 26.000 οι συμμετέχοντες

Της Σπυριδουλας Σπανεα
Με τις ρίζες του να χάνονται στην αχλύ ενός θρύλου, ο Μαραθώνιος Δρόμος γεφυρώνει την ιστορία με ένα θρυλικό κατόρθωμα και αποτελεί το αγώνισμα με τους περισσότερους συμβολισμούς. Σήμερα, 2.502 χρόνια μετά την ιστορική μάχη, περίπου 9.500 δρομείς θα τρέξουν στα ίχνη του Αθηναίου οπλίτη, αναδεικνύοντας αυτές τις δύσκολες, για τη χώρα, στιγμές, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν και οι δρόμοι των 5.000 μ. και 10.000 μ. καθώς και δύο αγώνες για παιδιά και αθλητές των Special Olympics, με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να αγγίζουν τις 26.000.
Σε ολόκληρη την Υφήλιο διεξάγονται περισσότεροι από 600 μαραθώνιοι. Ενας μόνο διαθέτει το δικαίωμα να ονομάζεται «κλασικός». Αυτός που ξεκινάει από τον Μαραθώνα και τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας. Και δεν έχει καμιά σημασία εάν το όνομα του Αθηναίου οπλίτη, που, με τη φράση «νενικήκαμεν», μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων επί των Περσών, ήταν Φειδιππίδης, Ευκλής ή Θέρσιππος ο Ερωεύς. Οι ιστορικοί της εποχής έχουν διαφορετική άποψη για το όνομα του αγγελιαφόρου. Σε αυτό, όμως, που όλοι σήμερα συμφωνούν είναι ότι το αθλητικό δρώμενο έχει κοινωνικό και ιστορικό χαρακτήρα ταυτισμένο με τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της άμιλλας και της προσωπικής υπέρβασης.
ΣυμβολισμοίΩς αγώνισμα δεν υπήρχε στους αρχαίους Ολυμπιακούς. Η ένταξή του στους Αγώνες του 1896, οφείλεται στον φίλο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, τον Γάλλο γλωσσολόγο, Michel Breal που πρότεινε «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος».
Στον 30ό Κλασικό Μαραθώνιο θα γιορταστούν τρεις επέτειοι: συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση του αγώνα της Αθήνας στην κλασική διαδρομή (εκκίνηση: Τύμβος Μαραθώνα - τερματισμός: Παναθηναϊκό Στάδιο) ως διεθνής αγώνας, 30 χρόνια από την ίδρυση της AIMS (Παγκόσμια Ενωση Μαραθωνίων Δρόμων) και 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου βαλκανιονίκη πρωταθλητή, Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση.
Η λάμψη του Κλασικού Μαραθωνίου προσελκύει και αναγνωρίσιμους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Στην αφετηρία των 5.000 μ. θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, η εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, η Κίρα Τσάπλιν και η σταρ του Χόλιγουντ, (σύντροφος του Τζορτζ Κλούνεϊ) Στέισι Κίμπλερ. Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα δοθεί από τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ (2:03.38, Βερολίνο), Πάτρικ Μακάου και την Ολυμπιονίκη, Ρόζα Μακάου.
Ο θεσμός θα φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του θετικού διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι δρομείς αγωνίζονται για τη χαρά της συμμετοχής, τη συγκίνηση της προσπάθειας, βιώνοντας τη μοναδική συνάντηση του αθλητισμού με την ιστορία και τον πολιτισμό. Και ο καμβάς των συμμετοχών θυμίζει... μωσαϊκό. Θα αγωνιστούν δρομείς από 86 χώρες. Υπάρχουν συμμετοχές από Χιλή, Γκουάμ, Κονγκό, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Ιράκ κ.λπ. Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη ομάδα (668 Αμερικανοί θα τρέξουν στον Μαραθώνιο ή σε κάποιο άλλο αγώνισμα). Η Μ. Βρετανία θα πάρει μέρος με 294, η Ολλανδία με 283, η Γαλλία με 255, η Ιταλία με 196, ενώ οι ομαδικές συμμετοχές (σύλλογοι, φορείς κ.λπ.) φτάνουν τις 179. Ανάμεσά τους και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Η 30ή διοργάνωση δεν... γνωρίζει από ηλικίες. Υπάρχουν αθλητές όπως η Μαριάνθη Παπαποστόλου (5χλμ.) που έχει γεννηθεί το 1922. Στο ίδιο αγώνισμα θα τρέξουν  οι 81χρονοι, Γεώργιος Παπαγιαννακόπουλος και Χριστόδουλος Ματσούκας. Στα 10χλμ., ξεχωρίζει η συμμετοχή του 83χρονου Δανού, Φιν Κρίστιανσεν ενώ 83 ετών είναι και ο Παναγιώτης Δούσης. Στον Κλασσικό Μαραθώνιο θα πάρουν, μεταξύ άλλων, μέρος ο 83χρονος Ιταλός, Αντζελο Σκουαντρόνε και ο 81χρονος, Στέλιος Πρασσάς.
Η κλασική διαδρομή θεωρείται από τις δυσκολότερες στον κόσμο, λόγω των 21 ανηφορικών χιλιομέτρων. Η εκκίνηση θα δοθεί -και φέτος- με το σύστημα «κατά κύματα»  (Wave start). Θα υπάρξουν επτά διαδοχικές εκκινήσεις, με στόχο να προστατευθεί η ασφάλεια των αθλητών, από πιθανή πτώση κάποιου δρομέα. Πρώτοι θα τρέξουν οι κορυφαίοι ξένοι και οι αγωνιζόμενοι για το πανελλήνιο πρωτάθλημα (συνολικά 250) ενώ το τελευταίο μπλοκ θα αποτελείται από τους αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τερματίσει μέχρι τις 17.30, οπότε και θα ανοίξουν όλοι οι δρόμοι.
«Πράσινος» αγώναςΣτον Κλασικό Μαραθώνιο, ο αθλητισμός και η ιστορία συναντάει το... οικολογικό κίνημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, αντισταθμίστηκαν πάνω από 1.400 τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα και προωθήθηκαν προς ανακύκλωση περισσότεροι από τρεις τόνοι καθαρού πλαστικού, αναδεικνύοντας τον Μαραθώνιο Αθηνών σε έναν από τους πιο «πράσινους» Μαραθωνίους του κόσμου.
Μπορεί οι ρίζες του αγωνίσματος να χάνονται στην ιστορία, στη σημερινή εποχή όμως, οι συμβολισμοί της κατορθώματος του Αθηναίου οπλίτη είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ. Ετσι, ο Φειδιππίδης ή ο Ευκλής ή ο Θέρσιππος θα... μεταφέρει ανά τους αιώνες τα ιδανικά ενός σπουδαίου διεθνούς αγωνιστικού θεσμού με ιστορική αξία, ανεκτίμητη.


 

No comments: