Friday, May 29, 2009

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ, ΚΛΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΝΥ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Γ.Ο.

Στη γιορτή της οικολογίας, την 5η Έκθεση «Ecolife» ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (28/5) το πρόγραμμα «Ανακύκλωση Αθλητικού Εξοπλισμού Γυμναστικής», το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που υλοποιείται με την ενεργή υποστήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», θα δώσει σε αθλητές γυμναστικής από την Αφρική τη δυνατότητα να αθληθούν, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που έμενε αναξιοποίητος και κάποια στιγμή θα κατέληγε στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Οι Ολυμπιονίκες της ρυθμικής γυμναστικής, αδερφές Κλέλια και Άννυ Πανταζή, βρέθηκαν στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι και πρόσφεραν αντικείμενα από τον προσωπικό αθλητικό τους εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούσαν την εποχή που πρωταγωνιστούσαν στα ταπί με την Εθνική ομάδα ανσάμπλ.

«Είμαι ενθουσιασμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του αθλητικού εξοπλισμού. Μακάρι να συμμετάσχουν όσο περισσότεροι μπορούν. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, μέσα από τις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας στον επόμενο ενάμιση μήνα», τόνισε η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ με την ομάδα του ανσάμπλ, Κλέλια Πανταζή, ενώ η μικρότερη αδερφή της, η 5η Ολυμπιονίκης της Αθήνας Άννυ Πανταζή, συμπλήρωσε: «Οι ενέργειες αυτού του τύπου, όταν γίνονται από αθλητικούς φορείς, έχουν τη δυνατότητα να περάσουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: Ότι η καθημερινότητά μας μπορεί να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και προς την κοινωνία. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να βρει μιμητές εντός και εκτός Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+» και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καζαντζόπουλος, επισήμανε: «Ο ρόλος των αθλητών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν διαπρέψει όπως η Κλέλια και η Άννυ, είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη μεταφορά θετικών μηνυμάτων προς τη νεολαία . Η παρουσία τους στην έναρξη του προγράμματος, του οποίου ψυχή είναι ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Βασιλειάδης και το μέλος του δ. σ. της Ομοσπονδίας Ελένη Μιχοπούλου, αποτελεί μία απτή απόδειξη ότι ο αθλητισμός είναι σε θέση να συμβάλει στην κατανόηση της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη και θετικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές».

Μέσα από το πρόγραμμα «Ανακύκλωση Αθλητικού Εξοπλισμού Γυμναστικής», το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουλίου, η Ε.Γ.Ο. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τον παλιό αθλητικό εξοπλισμό που δεν χρειάζονται πλέον οι αθλητές - αθλήτριες, αλλά και οι σύλλογοι που ανήκουν στο δυναμικό της: Χρησιμοποιημένες αλλά καλοδιατηρημένες αθλητικές φόρμες, μπλουζάκια, κορμάκια, κολάν και λοιπά είδη αθλητικού ιματισμού, παπουτσάκια προπόνησης και αγώνων ενόργανης και ρυθμικής, καθώς επίσης φορητά όργανα ρυθμικής (σχοινάκια, στεφάνια, μπάλες, κορύνες, κορδέλες), στρώματα, βατήρες, πλινθία και ίππους.

Το αθλητικό υλικό που θα συγκεντρωθεί, πρόκειται στην συνέχεια να παραχωρηθεί στην Αφρικανική Ομοσπονδία Γυμναστικής (UAG), σε συνεργασία της Ε.Γ.Ο. με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) και υπό την αιγίδα του Προγράμματος Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Η πρωτοβουλία της Ε.Γ.Ο. έχει, άλλωστε, ενταχθεί στη λίστα με τις επίσημες δράσεις της UNEP για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος (Παρασκευή 5 Ιουνίου).

Την προσπάθεια στηρίζει επίσης η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί επίσημο χορηγό της Ε.Γ.Ο., ενώ στους υποστηρικτές του προγράμματος περιλαμβάνεται και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από την ερχόμενη εβδομάδα και για ολόκληρο το διάστημα μεταξύ 1 Ιουνίου και 15 Ιουλίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραδίδουν τον αθλητικό εξοπλισμό στα γραφεία της Ε.Γ.Ο. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όλες τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 15:00, απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης: 18:00 - 21:00).

Επιπλέον, ειδικοί κάδοι για την υποδοχή του αθλητικού υλικού θα είναι τοποθετημένοι στα στάδια, κατά τη διάρκεια όλων των διοργανώσεων γυμναστικής που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου: Στο κλειστό γυμναστήριο Λαυρίου (13-14 Ιουνίου), στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου «Α. Παπανδρέου» (17-22 Ιουνίου και 10-12 Ιουλίου), στο Γ’ κλειστό γυμναστήριο Ηλιούπολης (20-21 Ιουνίου), στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη (20-21 και 27-28 Ιουνίου), καθώς και στο κλειστό γυμναστήριο Χολαργού «Αντώνης Τρίτσης» (4-5 Ιουλίου).

No comments: